Här silar jag mandelmjölken |
Jag hade haft 1½ dl mandel i blöt under natten. Denna tog jag och skalade men en liten vass kniv. Det var lite pilligt, endel mandlar var lätta att få av skalet på men andra lite pilligare. Men det är terapi att stå och pyssla med sådant, tycker jag. (En enda mandel fick jag kasta för den var dålig. Tänk på det att ser den mörk ut inuti, eller under skalet, så är det bara att kasta den. Man måste inte skala mandeln men det är ju bra att göra det för då ser man om den är dålig. Annars kan man klyva mandeln. Men jag tror också att det blir godare och magvänligare utan skal.) När sedan alla mandlar var skalade så mixade jag dem med stavmixer och tillsatte 7 ½ dl kallt vatten efter hand. Mixade det ganska fint. Även en nypa salt skulle med enligt receptet som jag tittade på och som finns på denna härliga blogg.
Det hela fick sedan vila en stund medan jag gick ut och tittade till mitt stackars plommonträd som ju fallit till marken med stort buller och brak efter att så många år kämpat mot vädergudarna och gett oss ljuvliga plommon varje sommar. Samma kväll som Nelson Mandela, förhoppningsvis lite mera fridfullt, somnade in och lämnade jordelivet....
Efter detta var det dags för nästa lite mer roliga moment, nu skulle det bli mandelmjölk minsann!
Jag gjorde ordning min saftsil, men silduken (väl använd) var lite trasig, så jag fick ta en ren handduk istället. Så var det bara att sila mjölken, jag lät den stå ett tag och sila av sig. Sedan kramade jag ur mandelmassan som blev kvar, ordentligt. Och hällde upp mandelmjölken i kannor och ett litet provsmakningsglas. Nu var det dags för provsmak och smaksättning!
Dags för provsmakning! |
Smaksättning av mandelmjölk |
Jag valde att smaksätta en kanna mandelmjölk med vanilj och Agavesirap. Och den andra kannan med rå kakaopulver och dadelsirap. Man får prova sig fram hur mycket smaksättning man vill ha. Vispa eller mixa när du lagt i smaksättningen. Ja, sen är det ju klart! Ganska mycket jobb, men rätt roligt. Jag dricker inte vanlig mjölk, både för att jag inte tycker om det och för att jag inte mår bra av det. Så mandelmjölk kommer jag absolut att göra fler gånger. (Den är rätt dyr att köpa färdig.) Man kan göra mjölk av annat också. Ska även testa att göra egen kokosmjölk och hampamjölk. Har provsmakat hasselnötsmjölk, och det var gott och säkert användbart i drycker och annat där man vill ha hasselnötsmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar