Translate

tisdag 3 december 2013

Dinkelpepparkakor från Morgonsol

Det blev ett lite omgjort pepparkaksdegrecept till första advent i år. Och det blev riktigt bra! Vågar nog säga att det blev ännu godare än originalet. (Ett gammalt recept från min svärmors barndomshem.) Jag gjorde såhär: Tog lite mindre sirap och bytte dessutom ut hälften mot Agave-sirap (det är mycket dyrare, annars hade jag kanske bytt ut allt.) Det vita sockret bytte jag ut mot råsocker och tog lite mindre. Vanlig grädde bytte jag mot sojagrädde - minns tyvärr inte vilken, men tror det var Alpro sojagrädde 26 %. Det vanliga vita mjölet bytte jag ut mot dinkelmjöl. (Jag tror att jag använde enbart dineklsikt.) Jag har även ökat på mängden av mina favoritkryddor: Kanel och kardemumma. Här kommer receptet, som kanske inte är precis exakt som det jag gjorde, men i så fall snarlikt, och detta ska jag baka efter nästa gång med. Det blir nog en gång till innan jul....pepparkakor är ju gott och så blir man ju så snäll av dem....

Pepparkakor från Morgonsol


0,5 dl ljus sirap + 0,5 dl Agavesirap
1 dl råsocker
125 g smör (inte margarin) (eller ev. mjölkfritt)
1, 5 dl sojagrädde
3 tsk malda nejlikor
3 tsk mald ingefära
4-5 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
3 tsk bikarbonat
ungefär 5-6 hg dinkelsikt

Det är så enkelt att göra denna pepparkaksdeg! Bara att blanda alla ingredienser (smöret ska inte vara smält!) och det går bra med elvispens degkrokar.Jag brukar blanda sirap, socker och kryddor först. Sedan tillsätter jag smöret i bitar och mjöl efterhand tills jag har fått en deg som jag vill ha den. Så häll inte i allt mjöl på en gång, känn efter själv hur mycket som kan behövas. Och blanda inte smöret allt för noga i degen, den får gärna göra så att degen ser lite marmorerad ut. Sedan lägger du degen i en burk med lock eller plastpåse och låter degen vila i kylskåp 1-2 dygn. När det är dags att baka så brukar det vara lagom att ställa in ugnen på 175 grader och grädda pepparkakorna på bakpappersklädd plåt i ca 7 minuter. Lägg dem sedan på galler att svalna. Förvara dem i en plåtburk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar