Pepparkakor från Morgonsol
0,5 dl ljus sirap + 0,5 dl Agavesirap
1 dl råsocker
125 g smör (inte margarin) (eller ev. mjölkfritt)
1, 5 dl sojagrädde
3 tsk malda nejlikor
3 tsk mald ingefära
4-5 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
3 tsk bikarbonat
ungefär 5-6 hg dinkelsikt
Det är så enkelt att göra denna pepparkaksdeg! Bara att blanda alla ingredienser (smöret ska inte vara smält!) och det går bra med elvispens degkrokar.Jag brukar blanda sirap, socker och kryddor först. Sedan tillsätter jag smöret i bitar och mjöl efterhand tills jag har fått en deg som jag vill ha den. Så häll inte i allt mjöl på en gång, känn efter själv hur mycket som kan behövas. Och blanda inte smöret allt för noga i degen, den får gärna göra så att degen ser lite marmorerad ut. Sedan lägger du degen i en burk med lock eller plastpåse och låter degen vila i kylskåp 1-2 dygn. När det är dags att baka så brukar det vara lagom att ställa in ugnen på 175 grader och grädda pepparkakorna på bakpappersklädd plåt i ca 7 minuter. Lägg dem sedan på galler att svalna. Förvara dem i en plåtburk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar