Translate

måndag 16 juni 2014

Frasiga Falafel - bästa receptet!

Frasiga falafel
Nu har jag gjort falafel så som Tina Nordström gjorde på tv här om veckan. Hon har helt rätt - det blir absolut godast att göra dem på okokta, enbart blötlagda kikärtor! Kommer alltid att göra efter detta receptet nu. Och jag har kikärtor som varit blötlagda, i frysen, i fall man har lite bråttom någon gång.
Här kommer receptet och beskrivning på hur jag gjorde dem! Rekommenderar dem varmt!

Till 2 mycket hungriga personer eller 3 mindre hungriga behövs:
3 dl kikärtor som varit blötlagda över natten
2 klyftor vitlök (närodlad?)
1 liten gul lök (närodlad?)
0,5 dl hackad persilja (närodlad?)
1 dl färsk koriander (hoppade jag över)
1-2 msk vetemjöl från svenska bönder, eller maizena
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ev. ett par matskedar vatten
2 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk kardemumma (hoppade jag över)
1 dl färsk pepparrot (hoppade jag över) (odlas i Fjärås)
olja att steka eller fritera i (välj gärna svensk rapsolja)

Jag vet inte hur Tinas falafel smakade, men mina blev i varje fall precis som jag ville ha dem :-) Så de ingredienser jag hoppade över vet jag inte om jag kommer bry mej om i fortsättningen heller. Gör nu såhär: Kikärtorna lägger du i blöt över natten. Det ska vara mycke vatten så det täcker ordentligt. Ha dem i kyl om det är sommar och varmt. Sedan är det bara att skölja dem i kallt vatten och mixa dem med allt utom kryddorna. Du ska inte mixa kikärtorna helt släta, för de ska ha lite tuggmotstånd. Smaksätt sedan smeten med kryddor. Jag behövde inte tillsätta vatten. Smeten ska vara lätt att forma till små bollar eller bullar . Jag stekte mina i bara en liten skvätt rapsolja och liten klick smör. Det är bara att välja om man vill fritera eller steka, men jag blev helt nöjd med mina.


2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jättefin blogg men din text är jättesuddig :/
    Hälsn. Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna för att du påpekade detta! Nu har jag ändrat texten och hoppas den är lättare att läsa.

      Radera