Translate

lördag 6 juni 2015

Nötiga fröbröd utan mjöl och mjölkprodukter

Nötiga fröbröd passar både till fika och mellanmål
Så härligt det är att man faktiskt kan baka utan mjöl - gott dessutom! Och framförallt nyttigt! Hittade ett "bröd" som nästintill bara är gjort på nötter och frön, som jag ju kommer att göra massor av gånger igen, tänker jag ju nu i alla fall...och jag önskar att fler upptäcker hur gott det känns och gott det är att baka utan mjöl. Det är kärlek, i massor, som man blir energifylld av på ett sunt och skönt sätt!!! Tack Dagmars Kitchen för delandet av detta receptet, sådana recept bör alltid spridas vidare!

Till ca 12 brödbullar:
100 g mandlar, grovt hackade
100 g hasselnötter, grovt hackade
100 g oskalade sesamfrön
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
100 g linfrön (ev. krossat)
en handfull chiafrön
en handfull raw kakaonibs om du så önskar
(eller hackad choklad)
6 torkade fikon eller dadlar, hackade
3 små ekologiska ägg
0,5 dl kokosolja
1 tsk havssalt

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda sedan nötter och frön, choklad och fikon eller dadlar i en bunke.Vispa ihop ägg, kokosolja och salt i en annan bunke och blanda sedan ihop allt från båda bunkarna. Låt denna blandning sedan ligga i 20 minuter och dra. Olja en muffinsplåt, eller lägg ut muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i formarna. Grädda i ugnen i ca 40-45 minuter. Håll lite koll den sista kvarten så inte bröden bränns! Det blir kak-liknande bröd, goda och med högt energiinnehåll! Om man vill ha dem söta får man tillsätta mer sött av något slag, det är bara att prova sej fram....som alltid! Tydligen går det lika bra att baka dessa utan ägg, med fiberhusk istället, men jag har inte provat det ännu. (Och jag har tyvärr ingen koll på hur mycket fiberhusk man ska ta.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar