Translate

lördag 8 februari 2014

Choklad och vanlötsmuffins utan mjöl och socker

Chokladmuffins med kärlek

Ibland vill man fika lite oftare än vanligt. Men det kan bli lite väl mycket socker och så känns det kanske inte riktigt bra i kropp och själ med allt det vita sockret och mjölet. DÅ kan man unna sig fika ändå, om man bakar dessa smaskiga muffins utan vitt socker och helt utan mjöl! Man kan göra dem mjölkproduktfria också. De är lättbakade och utan tvekan är dessa muffins något man kan unna sig när sötsuget och fikalusten sätter in. Man kan lätt bjuda på dem också när man får besök, och är det någon som är glutenallergiker så passar ju dessa perfekt. Men tyvärr så är de inget för nötallergiker.

Choklad och valnötsmuffins ca 10-12st.
125 g smör (eventuellt mjölkfritt)
4 msk agavesirap (eller valfri sötning)
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver eller vanilj från kvarn (Dr. Oetker)
2 tsk malen kanel
1,5 dl mandel
ca 0,5 dl grovt hackade valnötter
2 ägg
0,5 tsk salt (eller lite mindre)
3/4 dl kokosflingor
0,5 dl youghurt 3%, mjölk eller havremjölk 
(Om man vill/vågar, 0,5 cm röd hackad chilli, och 2,5 tsk malen ingefära)

Sätt ugnen på 175 grader. Börja sedan med att smälta smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan och tillsätt i det smälta smöret agavesirap, kakao, (ingefära, Chilli), vanilj, kanel. Mixa mandeln fint i en matberedare eller med stavmixer. Hacka valnötterna grovt. Knäck äggen i en skål/bunke. Vispa dem väl. Rör ner smör och chokladsmeten + salt i de vispade äggen. Tillsätt kokos, havredryck (alt. mjölk eller youghurt), valnötter samt mandlarna som du mixat. Blanda väl. Ta fram muffinsformar. Häll i smeten. Grädda i ca 15 minuter. Servera eventuellt med glass eller vispad grädde. Så gott!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar