Translate

söndag 13 april 2014

Lättbakade frölimpor med surdeg och fullkornsdinkel

Goda frölimpor med surdeg
Här kommer ett recept på surdegslimpor som jag bakat ett par gånger och som alltid har blivit bra. Det är väldigt enkelt att baka detta bröd, bara du har en levande surdeg att tillgå :-)
Och brödet tycks gillas av alla. Det är varken för grovt, för ljust eller för syrligt eller sött. Ett gott vardagsbröd helt enkelt!

Till 2 limpor behövs:
400 g vatten, iskallt (4 dl)
640 g vetemjöl 
100 g fullkornsdinkel
180 g rågsurdeg
10 g jäst
20 g salt
80 g solrosfrön
50 g linfrön eller sesamfrön

Börja med att rosta alla fröna i 200 g varm ugn tills de fått färg. (Det går att hoppa över detta momentet.) Mätt upp riktigt kallt vatten och häll i de rostade varma fröna direkt. (det blir som en omvänd skållning). Blanda alla ingredienser i en degblandare, utom saltet. Eventuellt behövs inte allt mjöl, det märker du. Degen ska inte bli lös och kladdig, och inte hård som en boll heller. Kör ca 10 minuter. Tillsätt saltet. Kör 5 minuter till. Jäs degen under bakduk 60 minuter. Vik degen och tryck till. Jäs degen 60 minuter till. Baka ut 2 limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Jäs igen ca 45 minuter eller i kylen över natten/dagen. Sätt ugnen på 250 grader. Mjöla och snitta bröden med en vass kniv. Ställ in limporna i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i ca 35 minuter eller till innertemperaturen är 96-98 grader. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. TIPS: För en knaprigare yta kan du sätta en plåt eller en ugnsform i botten av ugnen när du sätter på ugnsvärmen. När du sedan sätter in plåten med brödlimporna så häller du lite vatten, eller ett par isbitar, på plåten eller formen under för att det ska bli ånga. Stäng sedan luckan snabbt. Släpp sedan ut ånga efter 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar