Translate

söndag 30 november 2014

Cheesecake med julsmaker

Raw cheesecake med julsmaker
Vad det är GOTT med Raw cheesecake! Och så är det så lätt att göra med. Sen är det ju alltid bra om man ska bjuda andra att den både är sockerfri, glutenfri och mejerifri...alltså passar de flesta! Nötter är det ju i, men man kan prova att byta ut dem mot mandlar och frön om någon är nötallergiker.
Receptet på denna cheesecake hittade jag på en fin blogg som heter Nillas Kitchen, jag halverade receptet och det blev lagom till en liten pajform, 8 små bitar blev det, men alla ville ju ha mer än bara en bit. Sådan tur då att vi bara var fyra hemma! Jag skriver receptet så som jag gjorde det...

1 dl hasselnötter och sötmandlar (blanda hur du vill, och de får gärna ha legat i blöt.)
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel 
1 krm ingefära
1 krm kryddnejlika
en nypa salt

Av detta gör du en botten. Mixa nötterna och mandlarna grovt. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen till en deg som går att trycka ut i en form. Klä sedan pajformen med plastfolie och tryck ut degen i formen till en tårtbotten. Ställ in i kylen medan du fortsätter med fyllningen.

1,5  dl cashewnötter (som du lagt i blöt i ca 6 timmar) 
0,5 dl kokosolja
0,5 dl agavesirap
2 msk saft från en apelsin
2 msk saft från en citron
rivet skal från en liten apelsin
0,2 - 0,3 g saffran
 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 krm salt

Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg dem i mixern ihop med resterande ingredienser. Saffranet stötte jag i en mortel först med lite kokossocker. Mixa väl. Ju längre tid du mixar dem ju lenare blir massan. Det ska bli en jämn och len smet! Smaka ev. av med mer citron och saffran. Bred sedan ut massan över pajbotten du gjorde innan. Lägg ett lock eller plast eller en upp ochnedvänd bunke över och ställ in i frysen. Låt stå i frysen ett par timmar minst, och tag fram cheesecaken 10-15 minuter innan den ska serveras. Garnera gärna med några lingon, det ger en god smakbrytning. Njut!  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar